top of page
תמונת הסופר/תסיון אבני

מגילת רות בטיפול משפחתי: מערכת היחסים של נעמי ורות מבעד לעדשות המובחנות והקונסטלציה המשפחתית - משפחה כן בוחרים!

Naomi and Ruth the Moabitess

לכבוד חג השבועות, אני ממשיכה במסורת סדרת מאמרי גיבורי התנ"ך בטיפול. הפעם, מגילת רות מגיעה אליי לקליניקה כדי לדון במערכת היחסים המשפחתית המאתגרת שבין חמות לכלתה.

מגילת רות בטיפול משפחתי: מערכת היחסים של נעמי ורות מבעד לעדשת המובחנות והקונסטלציה המשפחתית מאירה את מערכת היחסים הייחודית הזו באמצעות העדשות שב"ארגז הכלים הטיפולי" שלי בקליניקה - מובחנות (דיפרנציאציה) וקונסטלציה משפחתית.


באמצעות בחינת האופן שבו נשים אלו מנווטות את הקשר שלהן תוך שמירה על האינדיבידואליות שלהן והבנת תפקידיהן בתוך מבנה המשפחה שלהן, אבקש להאיר את המורכבויות והיופי בקשר שלהן. מטרת הניתוח היא לא רק לעורר לחיים את הרלוונטיות המתמשכת של סיפורן אלא גם להציע תובנות לגבי הדינמיקה של מערכות יחסים בימינו אנו, תוך הדגשת החשיבות של נאמנות, תמיכה הדדית ועוצמת הבחירה במשפחה. אם הייתי הקופירייטרית של המגילה הייתי כותבת לה את הסלוגן "משפחה כן בוחרים" או בעצם בוחרות.


נעמי ורות: סקירה קצרה של סיפור המגילה


נעמי, ישראלית, מהגרת למואב עם משפחתה בגלל רעב בבית לחם. טרגדיה משפחתית מתרחשת כאשר נעמי מאבדת את בעלה ושני בניה, ומשאירה אותה עם שתי כלות מואביות, רות וערפה. כשנעמי מחליטה לחזור לבית לחם, היא דוחקת בשתיהן להישאר במואב ולהינשא בשנית. ערפה מסכימה בחוסר רצון, אך רות מסרבת, ומבטיחה את תמיכתה הבלתי מעורערת בנעמי במילים המפורסמות:

"וַתֹּאמֶר רוּת אַל תִּפְגְּעִי בִי לְעָזְבֵךְ לָשׁוּב מֵאַחֲרָיִךְ כִּי אֶל אֲשֶׁר תֵּלְכִי אֵלֵךְ וּבַאֲשֶׁר תָּלִינִי אָלִין עַמֵּךְ עַמִּי וֵאלֹהַיִךְ אֱלֹהָי" (מגילת רות, פרק א', פסוק ט"ז)

החלטה זו מסמנת את תחילתו של מסע מופלא עבור נעמי ורות. עם שובן לבית לחם, מסירותה ועבודתה הקשה של רות לוכדות את תשומת ליבו של בועז, קרוב משפחה של בעלה המנוח של נעמי. בסדרה של אירועים שתוזמנו כמובן באופן אלוהי, רות מתחתנת עם בועז, ומספקת ביטחון ועתיד לה ולנעמי. סיפורן הוא עדות עוצמתית לכוח שנמצא במשפחות שנבחרו ולתוצאות המדהימות של אמונה ונאמנות.



נעמי ורות במערכת יחסים מובחנת


המושג הפסיכולוגי מובחנות (דיפרנציאציה) מתייחס לתהליך שבו פרטים מפתחים תחושת עצמי תוך שמירה על קשרים רגשיים עם אחרים. דרך פריזמת המובחנות אבקש להתבונן בסיפור מערכת היחסים בין נעמי ורות. הקשר שלהן מדגים רמה גבוהה של מובחנות, כאשר שתי הנשים מראות חוזק ואוטונומיה אישיים יוצאי דופן, ולצד זה נותרות מחוברות עמוקות במסען דרך אובדן, הישרדות וגאולה בסופו של דבר.


שמירה על אינדיבידואליות בתוך קשרים קרובים


סיפורן של נעמי ורות מתחיל באובדן גדול. נעמי, שהתאלמנה מבעלה ושכלה את שני בניה, החליטה לשוב לבית לחם, מולדתה, וציפתה להתמודד עם העתיד לבדה. רות, לעומת זאת, ניצבה בפני בחירה מכרעת: לחזור למשפחתה המואבית או ללכת עם נעמי אל עתיד לא בטוח. החלטתה של רות להישאר עם נעמי - "כִּי אֶל אֲשֶׁר תֵּלְכִי אֵלֵךְ וּבַאֲשֶׁר תָּלִינִי אָלִין" - היא לא רק מעשה של נאמנות אלא גם הצהרה נועזת על בחירתה האישית וזהותה. למרות הציפיות החברתיות דאז, רות בחרה בדרך לא שגרתית שהתיישרה עם הערכים והמחויבויות האישיות שלה.


תמיכה ועצמאות: מציאת האיזון


עם הגעתן לבית לחם, המובחנות במערכת היחסים של נעמי ורות באה לידי ביטוי כשהן נאלצו להתמודד עם הישרדותן. רות נקטה ביוזמה ללקט בשדות כדי לפרנס את עצמה ואת נעמי. מעשה עצמאות זה לא הפחית את הקשר הרגשי שלהן אלא להיפך, חיזק אותו. נעמי תמכה במאמציה של רות, הציעה הדרכה ועצות ללכידת תשומת הלב של בועז, צעד מרכזי שהוביל לנישואי רות ובועז והבטיח את עתידן.

איזון זה של תמיכה ועצמאות הוא קריטי. שתי הנשים מפגינות יכולת לעמוד בפני עצמן, לקבל החלטות המתיישרות עם אמונותיהן האישיות, ולצד זה פעולותיהן מתחשבות ברווחתן של זו. מערכת היחסים שלהן איננה תלותית אלא תלויה זו בזו, אינדיקטור מרכזי למובחנות. נעמי ורות מכבדות ומעודדות את האוטונומיה זו של זו תוך שמירה על מערכת יחסים קרובה ותומכת.


הסיפור שלהן ממחיש בצורה יפה שקשר אמיתי לא מחייב הקרבת זהות. במהלך מסען, נעמי ורות מדגימות שניתן להיות מחוברות עמוקות לאדם אחר תוך שמירה על תחושת עצמי חזקה. איזון זה לא רק מחזק את הדמויות האישיות שלהן אלא גם מחזק את הקשר שלהן, מה שהופך את סיפורן לדוגמה נצחית של אהבה, נאמנות וכבוד הדדי.



תפקידים ודינמיקה בקונסטלציה המשפחתית של רות ונעמי


קונסטלציה משפחתית חוקרת את התפקידים שאנשים לוקחים על עצמם בתוך מערכת המשפחה שלהם וכיצד תפקידים אלה משפיעים על הדינמיקה המשפחתית ועל ההתפתחות הפסיכולוגית של כל חבר. דרך הפריזמה של סיפור נעמי ורות, נחשפת דינמיקה שמאתגרת את התפקידים המסורתיים ויוצרת יחידה משפחתית גמישה ותומכת.


משפחה כן בוחרים: תפקיד המשפחה הנבחרת


הקשר של נעמי ורות עולה על הדינמיקה הטיפוסית של חמות וכלתה, ומתפתח לקשר עמוק שדומה לזה של משפחה נבחרת. בעקבות הטרגדיה המשותפת שלהן, התפקידים החברתיים שנקבעו להן הופכים משניים למחויבותן זו לזו. רות, למרות שאין לה קשר דם לנעמי, בוחרת בה כמשפחה. בחירה זו מעצבת מחדש את הדינמיקה המשפחתית שלהן, כאשר שתי הנשים נכנסות לתפקידים שלא מוגדרים על ידי החברה אלא על ידי הצורך והכבוד ההדדי שלהן.


השפעת ההחלטות של רות על מבנה המשפחה


להחלטות של רות יש אפקט מתגלגל על הדינמיקה המשפחתית. בבחירתה להישאר עם נעמי ולאחר מכן להתחתן עם בועז, רות לא רק הבטיחה את הישרדותן המיידית אלא גם הבטיחה את שושלתה של נעמי דרך לידתו של עובד, בנם של רות ובועז. מעשה נאמנות ואהבה זה מרחיב את קו המשפחה של נעמי ומשלב את רות במלואה במרקם המשפחה והקהילה של נעמי.


הסיפור של נעמי ורות ממחיש את הטבע הדינמי של קבוצות משפחתיות ואת הכוח של משפחה נבחרת לספק תמיכה, אהבה ורציפות. מערכת היחסים שלהן מאתגרת את המושגים המסורתיים של תפקידים משפחתיים ומדגישה כיצד הסתגלות, מחויבות ואהבה יכולים להגדיר מחדש את משמעות המשפחה. דרך המסע שלהן, אנו לומדים שמשפחה היא לא רק התפקידים שאנו נולדים אליהם אלא גם התפקידים שאנו בוחרים לקבל והאנשים שאנו בוחרים להתחייב אליהם.



קונסטלציה בשיר


אחת התופעות שאני הכי אוהבת במפגשי קונסטלציה היא כששיר מתחיל להתנגן. השיר "רות" של רחלי ראובן כבר הופיע כמה פעמים בקונסטלציות - גם שהנחיתי וגם שהשתתפתי בהן כנציגה, ובאופן מופלא המילים בשיר היו מדוייקות לצורך שעלה בסשן והביאו נחמה והטבה. המשוררת רחלי ראובן מפליאה באיפיון מערכת יחסים מיטיבה בין החמות וכלתה, ובעצם בין שתי נשים שבוחרות זו בזו כמשפחת לב - צורך רגשי עמוק של כל אישה באשר היא. תהנו:



רות (שני ריחות הברית)

מילים:רחלי ראובן

לחן:ליאת יצחקי

זמרת:איילה אינגדשט


כל אשה

צריכה לעשות לה

בתוכה

רות אחת כזו

שלא תעזוב אותה לעולם

שתתמסר לה עד כלותיה

שתדע לאמר לה

בכל עת

"כי אל אשר תלכי אלך

ובאשר תליני – אלין

עמך-עמי

ואלוהייך – אלוהיי"

אשה

צריכה לגדל בת

קול כזו

אהבה כזו לעצמה,

נחל שיפכה בקירבה,

כל אשה

צריכה להפרות בה

זרעי אמונה כאלו

שיעמדו איתנים

גם כשהלב שלה

מחליק במדרגות

ומאבד את כוחותיו

גם כשהיא הורסת את עצמה

למרות כל ההבטחות,

תמיד

תמיד

צריכה אשה

שתשב בקירבה

רות אחת

שלא תיתן לה להפריד אותה מעצמה

לא בחייה

ולא במותה

שתדע לאמר לה

מילים משקמות

שמנשימות בה חיים,

בכל שדה

במרגלות כל גורן,

וליד כל איש שתבוא עימו:

"ברוכה את בתי"

"היטבת חסדך"

"אשת חיל את",

כל אשה צריכה

לעשות לה

רות

וראות

ורעות

עם נפשה

ולבוא בקירבה בנועמי נועם ועדינות לב



 

תובנות מקראיות על מערכת היחסים בין נעמי ורות

מגילת רות מציעה לא רק סיפור היסטורי אלא גם תובנות עמוקות על מערכות יחסים אנושיות, בפרט על הקשר בין נעמי ורות. מערכת יחסים שמדגימה אהבה ללא תנאי, נאמנות ואמונה, עקרונות החוצים את הזמן וממשיכים להדהד בנו כיום.


אחד הרגעים המרגשים ביותר בסיפור הוא כאשר רות מבטיחה את נאמנותה לנעמי ואומרת: "כי אל אשר תלכי אלך ואשר תליני אלין עמך עמי אלהיך אלהי". הצהרה זו היא לא רק הבטחה לחברות פיזית; היא מסמלת את מחויבותה המוחלטת של רות לנעמי, שכוללת ממדים משפחתיים, תרבותיים ודתיים. נדריה של רות ממחישים את עומק אהבתה ונאמנותה, וקובעים אמת מידה לפירוש המושג "משפחה".

סיפורן מדגים גם את המושג "חסד"; עיקרון זה מגולם בצורה חיה במעשיה של רות כלפי נעמי, כשהיא בחרה לעזוב את עמה וארצה כדי להבטיח את רווחתה של נעמי. באופן דומה, הדרכתה של נעמי את רות בניווט החיים בבית לחם משקפת את דאגתה העמוקה ואת רצונה באושרה ובביטחונה של רות.



יישומים למערכות יחסים מודרניות


הסיפור העתיק, מציע שיעורים יקרי ערך למערכות יחסים מודרניות, במיוחד בהבנת אהבה, נאמנות וחשיבותה של משפחה נבחרת. בעידן שבו מערכות יחסים יכולות לפעמים להרגיש חולפות ומותנות, סיפורן משמש כתזכורת לעומק ולעמידות שמחויבות אמיתית יכולה לטפח.

מערכת היחסים של רות ונעמי מדגישה את החשיבות של בחירה לעמוד לצד אלה שאנו אוהבים, גם בזמנים של אי-ודאות וקושי. פעולת בחירה זו, המזכירה את החלטתה הנחושה של רות להישאר עם נעמי, מחזקת קשרים ומניחה את היסוד למערכות יחסים מתמשכות. זה מלמד אותנו שמשפחה, במובן האמיתי ביותר שלה, חורגת מעבר לקשרים ביולוגיים וכוללת את אלה שאנו בוחרים בכוונה להתחייב אליהם ולתמוך בהם.


שנית, סיפורן מעודד אותנו לחגוג ולכבד אינדיבידואליות בתוך מערכות יחסים. בדיוק כפי שרות ונעמי תמכו באוטונומיה זו של זו תוך שהן נותרו קשורות קשר הדוק, גם מערכות יחסים מודרניות יכולות להפיק תועלת מטיפוח איזון בין יחד לבין צמיחה אישית. איזון זה מבטיח שכל אדם יוכל ללכת בדרכו שלו תוך ידיעה שיש לו תמיכה בלתי מעורערת.


לבסוף, הנרטיב שלהן מדגיש את הכוח הטרנספורמטיבי של טוב לב ונאמנות. המעלות שמודגמות באמצעות נאמנותה של רות והדרכתה של נעמי, יכולות להשפיע עמוקות לא רק על האנשים המעורבים אלא גם על הקהילה הרחבה. הן מעוררות אותנו לפעול בחסד ולהפגין נאמנות חברית ולנהוג בסולידריות חברתית.



לסיום וסיכום


בחקירת הקשר העמוק בין נעמי ורות דרך עדשות המובחנות והקונסטלציה המשפחתית, מתגלים שיעורים מרתקים על מהות המשפחה הנבחרת, נאמנויות ומבני אישיות. המסע של נעמי ורות מאובדן לגאולה, המבוסס על תמיכתן הבלתי מעורערת זו בזו, משמש כעדות מעוררת השראה לכוח האהבה והנאמנות. כשאנו מהרהרים בסיפורן, בואו נשקוד לגלם את המידות הללו במערכות היחסים שלנו, ולהעשיר את חיינו ואת חיי הסובבים אותנו בעומק הקשר שחורג מעבר לקשרי דם בלבד.

הפוסט הזה מוקדש באהבה רבה לסבתי רות עליה השלום.

חג שמח!


 

סיון אבני, יועצת זוגית ומשפחתית. MA בתולדות עם ישראל. טיפול זוגי מבוסס קונסטלציה משפחתית ומובחנות בקריית טבעון ואונליין.


share blog

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Anchor 1
bottom of page